De Vijfde Dag, begeleidingstraject voor jongeren uit het secundair onderwijs - Antwerpen

vrijdag, 2 maart, 2018 - 10:00 tot vrijdag, 25 mei, 2018 - 16:00
Berchem

'De Vijfde Dag' is een begeleidingstraject voor hoogbegaafde jongeren van het secundair onderwijs. Tijdens ‘de Vijfde Dag’ krijgen jongeren de kans om zichzelf verder te ontplooien en wordt er ingespeeld op de mogelijke noden en valkuilen. Vanuit hun hoogbegaafdheid ontwikkelen vele kinderen en jongeren barrières die hen kunnen belemmeren. We trachten kinderen weerbaar te maken voor deze barrières en bij andere jongeren net aan de slag te gaan met geïnstalleerde barrières. Bij 'de Vijfde Dag' wordt er een traject op maat voorzien om op ieders noden in te spelen. Voor alle jongeren wordt er een individueel deel (voormiddag) en een groepsmoment (namiddag) voorzien. Tijdens dit groepsmoment wordt er onder meer gedebatteerd, gefilosofeerd, leren ze samenwerken en worden ze cognitief uitgedaagd.

“Heeft mijn kind nood aan dit traject?” “Hoor ik wel bij deze groep?”

Enkele voorbeelden:

• Sommige hoogbegaafde jongeren behalen goede resultaten op school en lijken weinig moeilijkheden te ervaren. Toch leggen ze de lat zeer hoog voor zichzelf en willen ze liefst optimaal presteren op verschillende vlakken (hobby’s, school). Ze maken liever geen fouten, gaan overpresteren en vertonen kenmerken van faalangst. Daarnaast passen ze zich geregeld aan naar de normen van anderen waardoor hun eigen identiteitsontwikkeling in het gedrang kan komen.

Tijdens 'de Vijfde Dag' krijgen jongeren onder meer uitdagingen aangeboden die hen gaan stimuleren en hen de kans geven zichzelf verder te ontplooien op cognitief vlak alsook in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. We trachten hen realistische doelen te leren stellen, te leren omgaan met faalervaringen, zelfinzicht te verwerven en open te staan voor opportuniteiten in de toekomst.

• Andere jongeren zijn schoolmoe en lijken niet de nodige motivatie te vinden om zich in te zetten voor hun schoolwerk. Ze hebben geregeld conflicten met leerkrachten en ook thuis zet deze strijd zich vaak verder. Ze zijn meester in het onderhandelen, maar hun manier van communiceren wordt niet altijd geapprecieerd.

Bij 'de Vijfde Dag' trachten we de leerhonger opnieuw aan te wakkeren en de intrinsieke motivatie te verhogen. Ze leren verscheidene standpunten innemen (bv. als ouder, leerkracht) en ook communicatieve vaardigheden worden ingeoefend.

• Een grote groep jongeren voelt zich geregeld anders en lijkt aansluiting met leeftijdsgenoten te missen. Daarnaast kunnen veel jongeren een sleur ervaren bij de dagelijkse routines op school en bij naschoolse activiteiten. Hun gedrevenheid en creativiteit kan helaas niet altijd ingezet worden binnen deze systemen.

Dit traject biedt jongeren een ‘time out’ om hun sterktes op een geheel andere manier te gebruiken en te beleven. In deze niet-schoolse context komen ze in contact met ontwikkelingsgelijken en krijgen ze de kans om te leren van elkaar, een correct zelfbeeld te ontwikkelen en zich vooral minder ‘anders’ te voelen.

Begeleiding: Emilie Loos, klinisch psychologe gespecialiseerd in hoogbegaafdheid

Locatie: Exentra-Mindlab , Grote Steenweg 34, 2600 Berchem 

Wanneer: Telkens op vrijdag van 10 u. tot 16 u.

U kiest zelf een van volgende instapdata (ook aan te duiden op het online-inschrijvingsformulier): 02/03, 09/03, 16/03, 23/03, 30/03, 20/04. Deze datum is meteen ook de eerste van 6 opeenvolgende sessies. 

Data:  02/03, 09/03, 16/03, 23/03, 30/03, 20/04, 27/04, 04/05, 11/05, 19/05, 25/05

Prijs traject: €750 voor 6 sessies

Uw inschrijving wordt definitief na inschrijving via onderstaande knop en storting van €750 op rekeningnummer BE87 0016 6994 2094, BIC Swift code GEBABEBB van EXENTRA VZW - Grote Steenweg 40 - 2600 Berchem met vermelding: naam deelnemer + Vijfde dag 

Annuleringsvoorwaarden:

Bij annulering tot 2 weken voor aanvang van de cursus rekenen wij 30% annuleringsvergoeding.

Bij annulering in de laatste 2 weken wordt het volledige cursusgeld aangerekend.